Emsisoft Anti-Malware Computer scannen

Emsisoft Anti-Malware Handleiding Bij het scherm computer scannen van Emsisoft Anti-Malware kunt u vier verschillende handmatige scans uitvoeren op uw computer om te controleren op de aanwezigheid van virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen.

De snelle scan is voornamelijk bedoeld voor een snelle controle als u later van plant bent om een specifieke of uitgebreide scan uit te voeren aangezien de snelle scan alleen controleert op actieve malware processen. De tweede scanmogelijkheid is de slimme Scan, hiermee kunt u een uitgebreidere controle op uw computer uitvoeren waarbij bestanden, het register en het geheugen van uw computer zullen worden gescand. Als er bij deze scan malware wordt gedetecteerd dient u tevens een diepe (volledige) scan van uw computer uit te voeren.

Middels de diepe scan zullen alle bestanden die op uw computer zijn opgeslagen geheel afzonderlijk worden gescand op uw systeemschijf waarop Windows is geïnstalleerd, maar ook alle afzonderlijke partities, (externe) harde schijven en of aangesloten verwisselbare media. Deze scan neemt de meeste tijd in beslag, en is bedoeld voor systemen waarop reeds door de andere scanopties malware is gedetecteerd.

Emsisoft Anti-Malware Computer scannen

Emsisoft Anti-Malware Computer scannen

Naast de eerder genoemde scanopties is het mogelijk om middels Emsisoft Anti-Malware een aangepaste scan uit te voeren. Hiermee kunt u zelf aangeven welke partities en of harde schijven u wilt laten controleren, tevens kunt u zelf mappen toevoegen die gecontroleerd dienen te worden.

Onder scan objecten staan vier opties vermeld waarbij Scan op actieve rootkits, Scan geheugen op actieve malware en Scan op malwaresporen – (traces) standaard staan ingeschakeld. Aanvullend kunt u hier zelf het scannen op tracking cookies inschakelen en door Emsisoft Anti-Malware laten verwijderen.

Bij de scaninstellingen staat de optie “Detecteer mogelijk ongewenste programma’s (PUPs) ingeschakeld als u tijdens de installatie heeft aangegeven dat Emsisoft Anti-Malware ook bescherming dient te bieden tegen dergelijke potentieel ongewenste software (PUPs).
Verder staat de optie voor het scannen van gecomprimeerde archieven zoals (zip, rar, cab), en het scannen van NTFS Alternate Data Streams (ADS) standaard ingeschakeld.

Desgewenst kunt u gebruik maken van het bestandsextensiefilter waarmee u bepaalde bestanden kunt uitsluiten van de scan die Emsisoft Anti-Malware uitvoert.

Als laatste kunt u de optie “gebruik directe schijftoegang” inschakelen, standaard voert Emsisoft Anti-Malware de gekozen scan uit via de Windows API, wanneer de optie directe schijftoegang wordt ingeschakeld zal de Windows API worden overgeslagen en deze optie kan uitkomst bieden bij onder andere het detecteren van rootkits die zich voor het Windows besturingssysteem weten te verbergen.

Via dit scherm kunt u ook gemaakte instellingen opslaan en laden, op deze manier hoeft u niet telkens uw gewenste instellingen op te geven als u een aangepaste scan met Emsisoft Anti-Malware wilt uitvoeren. Deze instellen zullen worden opgeslagen in het bestand AntiMalwareScanset.a2s en is terug te vinden in de gebruikers-map onder documenten bij Anti-Malware > Scansets.

Emsisoft Anti-Malware aangepaste scan

Vraag & Antwoord

Wanneer u vragen heeft omtrent uw computer scannen Emsisoft Anti-Malware, of tegen problemen aanloopt dan kunt u terecht op het forum van PC Web Plus waar een speciaal sub-forum aanwezig is voor de producten van Emsisoft.

Computerforum PC Web Plus - Emsisoft forums